Ziua internațională a vârstei a treia

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie.

Aproape un sfert din populația la nivel global sunt cetățeni în vârstă de 60 de ani și peste. În Republica Moldova, la începutul anului curent, locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Din numărul total al vârstnicilor, circa 60% erau femei, fiecare a treia persoană era între 60-64 ani, iar 10,9% constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

Persoanele vârstnice sunt încurajate să rămână, cât mai mult timp posibil, în câmpul muncii pentru a-și împărtăși bogata experiență profesională și de viață, să joace în continuare un rol activ în societate, în comunitate și în propria familie, să ducă o viață cât mai sănătoasă și împlinită. În plus, într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creștere continuă, îmbătrânirea activă este direct corelată cu solidaritatea dintre generații.

Avem datoria de a crea condițiile favorabile îmbătrânirii active și asigurării unui mod de viață autonom, prin asigurarea pensiilor, menținerea lucrătorilor vârstnici pe piața muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire și asistență socială echitabile și de calitate, încurajarea învățării pe tot parcursul vieții, sprijinirea implicării în activități de voluntariat, adaptarea locuințelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viață prietenos, facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice.

TAGS:

Related Posts

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)